Volby do Evropského parlamentu

2. 06. 2009 8:46:47
Recenze Sady hlasovacích lístků pro volby do Evropského parlamentu očima nerozhodnutého voliče...
Obálka nevalné grafické kvality
Obálka nevalné grafické kvality

Nejprve technická data publikace: vazba volná (tzv. "salát"), obálka modrá (jen přední díl), 35 stran vč. úvodní informace a obsahu. Autor či kolektiv autorů neznámý, patrně nějaká komise.

Oč jde? Zřejmě o jakýsi biografický sborník. Při bližším ohledání zjišťujeme, že jeho informační hodnota je velmi nízká. Náhodný přehled povolání, měst a obcí v ČR a dále i různých společenských funkcí. Vydání tak ospravedlňují pouze blížící se volby. Podívejme se přesto blíže na některé kapitoly, zda se z nich nedá přece jen něco vyčíst:

Kapitola 3 (Věci veřejné): nalézám svoji oblíbenkyni "holku z plakátu", blonďatou ThDr. Kateřinu Klasnovou... Tahle "žena se zlatými vlasy" v hlubším mytologickém slova smyslu, doktorka teologie, religionistka, je moje favoritka... Bože, proč jsem nenavštívil nějaký jejich mítink, mohli jsme si povyprávět třeba o mých a možná i jejích oblíbených autorech (namátkou M. Eliade, C. G. Jung, C. Lévi-Strauss) nebo se zenově verbálně pošťuchovat? Pozor, nedělám si legraci! Zeptal bych se třeba: "Nebojíte se vrhačů vajíček?" A ona by odpověděla: "Veverka na stromě!" To by byla rozkoš! A ještě chci dodat, že množství Kateřin ve vrcholné politice se začíná stávat fenoménem!

Kapitola 6 (Pravý blok): Zajímavé je, že tato strana jako jediná využívá hutné volební agitace jak v návodu, tak na svém volebním lístku. Smí se to? Asi ano. Proč toho nevyužili ostatní?

Kapitoly 10 (Strana svobodných demokratů) a 12 (Česká strana národně sociální): obzvláště smutné čtení. Osamocený kandidát na celé straně (papíru). Strana samotná (politická) má asi více členů, ale kandidující sirotek budí soucit. Kdo to je? Jeho tvář asi nebude známá z billboardů... Proč kandiduje? Co chce? Otázka stíhá otázku, ale odpovědí se zřejmě nedočkáme.

Kapitola 11 (Demokratická strana zelených), 26 (Strana zelených) a 30 (Zelení): je zajímavé, jak to hezky vyšlo, že s rostoucím číslem kapitoly se snižuje počet slov nutných k definování zelené strany nebo hnutí.

Kapitola 16 (Moravané): zaujal mě kandidát č. 2, profesor Tokijské univerzity, Brno. To musí být kapacita! Ale v jakém oboru? Jaké Tokijské univerzity? V Tokiu, v Brně? - tam přece není! Přesto velmi zajímavé!

Kapitola 28 (Lidé a politika): trocha statistiky - 20 kandidátů této strany reprezentuje 18 podnikatelů.

Kapitola 29 (Strana soukromníků): soukromníků? Co to znamená? (dle slovníku je soukromník: člověk nemající urč. stálé veřejné povolání, zaměstnání, žijící z hotových peněz, z výnosu nemovitostí apod.) Hmm... ať tedy jde o živnostníky, rolníky, svobodná povolání, majitele domů či jinak soukromé osoby mající či nemající povolání, čili OSVČ či příživníky - ten název je prostě srandovní!

Kapitola 33 (Česká strana sociálně demokratická): chybí kandidát č. 18. Proč? Kdo to byl? Co se stalo? Jediná kapitola z celkem třiceti tří, v níž někdo chybí. Onemocněl? Zemřel? Vyšťourali na něj něco strašlivého..? Byl vyfocen někde nahý? Musel rezignovat..? Rezignoval sám? Třeba náhle řekl: "Hele, já na to kašlu..." Tenhle chybějící kandidát je možná tím nejzajímavějším a nejtajuplnějším místem celé Sady a zároveň výzvou pro schopného investigativního novináře.

Závěrem nutno říci, že Sada není opravdu příliš čtivá a otázky spíše vyvolává, než-li na ně odpovídá. Poskytované informace jsou neúplné, svého favorita podle nich nevypátráte, snad jen zjistíte, zda nekandiduje nějaký váš známý, spolužák ze základky nebo soused, a otázka koho konkrétního preferovat, se mění spíše na otázku, zda vůbec volit či nevolit...

 

 

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 2.6.2009 8:46 | karma článku: 15.43 | přečteno: 934x

Další články blogera

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

Polychlaporie znamená soužití jen chlapů, ale ne že by to spolu milostně vztahově táhli tři nebo víc chlapů, žádnej gay spolek, jedná se o takový komunitní soužití většinou starších chlapů, co už vychovali děti.

9.1.2024 v 9:09 | Karma článku: 15.75 | Přečteno: 332 | Diskuse

Jenda Šilhavý

Školáci pana Babiše šikanovali

Čau lidi, já jsem nějakej Jarda Srníček a dělám školníka v tý škole, jak tam šikanovali pana Babiše. Dlouho jsem přemejšlel, jestli mám nějak veřejně vystoupit a říct pravdu, jak to vlastně bylo...

13.1.2023 v 7:07 | Karma článku: 20.05 | Přečteno: 844 | Diskuse

Jenda Šilhavý

Pod stromeček (nejkrásnější) jsem dostal rozvod

Manželka každej rok pořádá soutěž krásy vánočních stromků. A koupí jen vítěze. No a nějak jsme si v tom přestali rozumět.

12.12.2022 v 8:08 | Karma článku: 24.37 | Přečteno: 954 | Diskuse

Jenda Šilhavý

Karel Janeček mě zklamal, nezná macháčka

Vymyslel volební systém D21, oženil se 21.12.2021 ve 12.21, prezidentskou kandidaturu ohlásil 21.1. 2022, ale nezná macháčka, tuto geniálně primitivní hru se dvěma kostkami a nejvyšší možnou kombinací čísel 2 + 1 = macháčkem!

21.11.2022 v 12:21 | Karma článku: 13.19 | Přečteno: 541 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 24.35 | Přečteno: 447 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 467 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2308 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 200 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1657

Narodil jsem se jako doktor přírodních věd v rodině strojního inženýra. Dětství jsem strávil doma. Po studiích jsem pracoval v různých zaměstnáních. Nyní si užívám odpočinku a občas něco napíšu. Tak jako mnozí, vydal jsem již mnoho knih. Namátkou Tučňákovy příhody I, Tučňákovy příhody II atd., ale všechny jsou rozebrány, takže nemá cenu je shánět.

S omezenou množinou gramatických pravidel a neomezenou množinou pojmů (vynalézám nová slova) jsem schopen utvořit nekonečné množství vět včetně těch, které nikdo nikdy předtím nenapsal.

Rád přijedu na besedu či čtení, bude-li to podpořeno řízkem nebo koláči s kávou. Čtení probíhá tak, že příchozím jsou rozdány výtisky mého článku, knihy atd., já se posadím a jím, zatímco diváci čtou. Nahlas. Všichni. Najednou.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...